Hikaye | Kategoriler | Hikayeler

Ayşegül Ve Sirk



Çok yıldızlı bir yaz gecesi, Ayşegül erkenden odasına çekildi. Öyle uykusu varıi ki, ne taşbebeğiyle, ne kadife ayısıyyla, ne tavşanıyla oynamak gelmedi içinden. Pijamasini giyip yatağına uzandı. Az sonra, melekleri kıskandıracak kadar tatlı bir uykuya daldı.

Oyuncakları, Ayşegül' ün ilgisizliğine küsmüş gibi, köşelerinde somurtmuş kalmışlardı. Oysa Ayşegül, gördüğü güzel düş nedeniyle gülümsüyordu. Ayşegül güya büyük bir sirkte çalışıyordu. Sirk o gün öğrenci matinesi yapmıstı. Çadırın içi tıklım tıklım ögrenciyle dolmuştu. Orkestra bile, kendisine güçlükle yer bulabilmişti. Derken ışıldaklar parladı, mavi, kırmızı, beyaz ışık demetleri pisti ayıinlattı. Ayşegül, juponlu entarisiyle ağır ağır pistte ilerledi. Eğilip, seyircileri selamladı.

- Gösterimiz başlıyor kardeşlerim, dedi.

Çocuklar sevinçle el çırptılar.

Ayşegül tabureye oturdu. Bebeği Nermin'in beşiğini sallayarak ninni söylemeye başladığı sırada, iki palyaço geldi yanına. Birinin adı, Sap, öbürününkü Sup'tu.

- Günaydın Ayşegül, dedi Sap.Bebeğin uyumuyorsa ona bir masal anlatayım.

Ayşegül, sevindiği zaman gülen, üzüldüğü zaman ağlayan bebeğini kucağına aldı:

- Ne masalı anlatacaksınız?

- (Kulaklarını kaybeden fil) masalını.

Sap, masalını bitirince Ayşegül giyinme odasına gitti. Gösteri sırası ona gelmişti çünkü. Odada çeşitli elbiseler, şapkalar, kurdelalar vardı. Elbise değiştirecek vakit olmadığından Ayşegül, hemen makyaj masasına oturdu. Annesi gibi dudaklarını, gözlerini boyadı.Fındık ta delikanlı gibi giyinmişti. Gösteride onun da rolü vardi. Bisiklete bineceği için pek keyifliydi doğrusu.

Ayşegül, pırıl pırıl yeni bisikletiyle piste çıkınca bir alkış koptu. Fındık ta, bisikletin dümeni üzerinde amuda kalktı. Onlar pistin çevresinde gösterilerini sürdürürken palyaçolar da türlü komik cambazlık yapıyorlardı. Çocuklar gülmekten kırılıyorlar, bir yandan da:

- Yaşa Ayşegül, bravo Fındık! diye bağırıyorlardı.

Bisiklet gösterisinden sonra, sıra tekerlekli patene gelmişti. Bu numaranın kahramanı Fındık'tı. Ayşegül, bu gösteri için Fındık'ı günlerce çalıştırmısıi. Öyleyken onu başaramayacağından korkuyordu.

- Sen hiç tasalanma Ayşegül ablacığım, dedi Fındık. Şapkasını yerleştirip gösteriye başladı.

Ne de çalımlı kayıyordu maskara. Ayşegül, sevinçle alkışladi Fındık'ı.

Şimdi Ayşegül at terbiyecisi kılığıyla pistteydi. Iki güzel ata dans numarası yapacaktı. Fındık:

- Ayşegül abla,şu güzel atlara Harmandalı oynatırsan yok mu, çadır alkıştan yıkılır.

Ayşegül, beyaz atı Yıldırım'a şekerini yedirdi. Orkestra Harmandalı çalmağa başlayınca siyah at Fırtına, iki ayağı üzerine kalktı. Yıldırım da onun gibi yaparak oynamağa başladı. Gösterilere onbeş dakika ara verildiğinde Ayşegül, çocuklara çikolata, dondurma sattı. Sırtında sirkin kırmızı üniforması vardı. Bu kılık Ayşegül'e pek yaraşmıstı. Ön sırada oturan iki kız, birbirinin kulağina eğildiler:

- Ayşegül saçlarııi kestirmiş. oysa uzun saç ona daha iyi gidiyordu.

- Doğrusunu istersen kısa saçla da hos olmuş Ayşegül. Hem ne yapsın? Annesi saçlarını kesmesini isteyince, hatırını kırabilir mi?

Çocuklarin bazıları, dondurmalarını yiyerek çadırdan dışarı çıktılar. Kafeslerdeki arslanları, kaplanları, ayıları, filleri seyrettiler. Trampet seslerini duyan çocuklar, koşarak yerlerine döndüler. Sirk hademeleri çadırın yukarı bölümüne kalın bir tel germişlerdi. O sırada Ayşegül elinde şemsiye ile telin yanında göründü. Sirk bandosu bir vals çalmağa başladı. Ayşegül telin üzerinde, usta bir cambaz gibi dans ederek ilerledi.Beyaz papuçları, yeşil şemsiyesiyle uçan bir kelebeğe benziyordu.

Cambazlık gösterisinden sonra Ayşegül, alkışlar arasında piste indi. Kafesli yoldan filler ağır ağır içeriye girdiler. Ayşegül, pistin ortasında durdu. Fillere işaret vererek numaralarına başlamalarını bildirdi. Fillerden biri, kırmızı topun üstüne çıktı. O sırada, önlük bağlamış bir fil ardında yavrusu geldiler.

- Niye geciktin Bambu? diye çıkıştı Ayşegül esneyen file.

- Affedersiniz efendim. Yeni doğan yavrum dün gece beni hiç uyutmamıştı da ondan geciktim, dedi Bambu.

- Ayşegül'ün sirki, iki dünya turu yapmıştı. Adı "Harikalar Sirki" idi. Bu sirki görmeyen kalmamıştı. Seyircilerin en hoşuna giden Ayşegül'ün göz bağcılığıydı. Başındaki sivri külahiyla Ayşegül, peri kızına benziyordu. Elindeki sihirli değnekle dokundugunda silindir şapkadan tavşan, sürahiden güvercin çıkıyordu. Sonra ipek eşarpla şapkaıi örtüp:

- Hokus Pokus! dedi mi tavşan da, güvercin de, ortadan kayboluyordu. Buna palyaçolar bile şaşıyorlardı.

Sonra Sap ile Sup, piste çıktılar. Sap çizgili bir pantalon giymis, çok uzun bir kravat bağlamıştı. Sup ise, aylar yıldızlar işlenmiş bir tulum giymişti. Kucağında bir kitara vardı, Sup:

- Şimdi sizlere Ayşegül'ün yazdığı bir şarkı söyleyeceğiz, dedi. Sap'in ne çaldığı anlaşılmıyordu ama, Sup'un söylediği şarkıyı herkes sevmişti.

Bu kez arslanlar, kaplanlar çıktı ortaya. Büyük bir kafes onları seyircilerden ayırıyordu. Arslan egitimcisi Ayşegül, kırbacını şaklatarak girdi aralarına. Onlardan hiç korkmuyordu. Her kırbaç şaklayışında hayvanlardan biri fıçınınn üstüne çıkıp oturuyordu. Yalnız Sezar adındaki arslan uzandığı yerden kıpırdamamıştı. Ayşegül:

- Haydi Sezar, yatmanın sırası mı? Seyirciler sabırsızlanıyor. Iskemlene çık ta, gösterimize başlayaıim. Yoksa pirzola yerine kırbaç yersin akşama, dedi.

Son gösteri bitince seyircilerden bazıları piste atlayıp Ayşegül ile Fındık'ı kutladılar. Bizi çok eğlendirdiniz Ayşegül, sağ olun, var olun! dediler, buket verdiler, kucaklayıp öptüler. Ayşegül:

- Harikalar Sirki'miz turneye çıkacak, yarın çadırları söküp başka şehirlere gideceğiz dedi.

Çocuklar basarı dilediler. Ayşegül, seyircileri uğurladıktan sonra, geceleri yattığı arabaya gitti. Uykucu adındaki ayı merdivene oturmuştu. Ayşegül:

- Merhaba! dedi ona, gazetede ne haber var?

Ayı, gazeteyi ters tutmuştu:

- Okuma bilmiyorum ki, ne haber olduğunu söyleyeyim.

Ayşegül gazeteyi düzeltti:

- Öyleyse sana okuma öğreteyim. Yarın alfabeden başlarız, olmaz mı?

Çadırlar söküldü, denkler sıkıldı, arabalara yüklendi. Herkes kendine ayrılan arabaya bindi. Ağır ağır sehirden ayrıldılar.

Ayşegül, arabanın sarsıntısından uyuyamadı, kalktı, oturdu.

Gözlerini açıp çevresine bakında. Sirk arabaı birden ortadan kayboluverdi. Hayret, kendi odasında, kendi yatağındaydı. Taşbebeği yüzünü yıkamış, kurulanıyordu. Fındık ta, aynaya bakarak dişlerini firçalıyordu.

Demek gece tatlı bir düş görmüştü. Şimdi yeni bir gün başlıyordu. Okula geç kalmamak için Ayşegül, yataktan fırladı..


Hikayeler