Hikaye | Kategoriler | Hikayeler

Duvar Üstünde Adamın Suyu Kerpiçle Doldurması



   Adamın biri dere kenarında yüksek bir duvar üzerinde bulunuyordu. Güneşin altında çok çalışmış, susuz ve yorgun düşmüştü. Aşağıya inme imlanı da yok gibiydi. Birdenbire suya bir kerpiç parçası attı. Kerpiç "com" diye suyun içine düştü. Bu ses, adamın çok hoşuna gitti. Susuzluğun tesiri, suya düşen kerpiçlerin sesi adamı peşpeşe kerpiçler atmaya sevketti.



   Su dile geldi:



   - "Heey! Bana baksana sen. Bana böyle kerpiç atıp durmaktan sana ne fayda var?" dedi. Susamış adam:



   - Ey iki cihan azizi su! Bilesin ki, bu atıştan benim için iki fayda vardır. O yüzden ben bu işten katiyyen vazgeçmem." dedl.



   Su merak etti:



   - "Nedir bunlar?"



   Susamış adam:



   - "Birinci faydası, su sesi işitmek insanı dinlendiriyor, sevinç veriyor, ikincisi ise, kopardığım her kerpiç ile duvar açılıyor, ben de o nisbette sana yaklaşıyorum" dedi.



   ÖĞÜTLER:



   Duvar, insanoğlundaki benlik ve enaniyetin simgesi,



   Kerpiç ise, secde etmek anlamına geliyor.



   Duvardan kerpiç koparılmasıyla, Allah'a yakınlaşmaya engel olan şeylerin giderilmesi kastediliyor.



   Varlık duvarından bir kerpiç koparmak, secde etmek gibi Allah'a yakınlaşmak olur.



   Peygamberimiz "Bir kulun Rabbine en yakın bulunması secde halindedir." buyurmuştur. Yine "Allah'a çok secde et. Çünkü sen secde ettikçe, Cenab-ı Hakk o secde ile seni bir derece yükseltir ve yine o secde ile senden bir hatayı düşürür, yani affeder" buyurmuştur.



      * Bir kimsenin kudretli, sıhhatli, güçlü ve kuvvetli bulunduğu gençlik zamanında ibadet etmesi bir başka güzeldir. Güneş ışığı gibidir. Yaşlılık zamanındaki ise mum ışığı gibidir. Gençlik, yeşil, taze ve meyvesi bol bahçe gibidir. Pınar suyu gibi beden bahçesini sular.



      * "Gençler bilebilseydi, ihtiyarlar muktedir olabilseydi" derler. Gençler, pekçok işlerini ihtiyarlara danışarak yapmalı, kuvvetini daha güzel değerlendirmeli, ihtiyarlar da bizden herşey geçti deyip bir köşeye çekilip, ölümü beklememeli. Gençleri hayırlı ve güzel işlere teşvik etmelidir. İşte toplumun düzeni böylece oluşur.



      * Nasıl bir gençlik geçirdiyseniz, öylece yaşlanır ve ölür, nasıl öldüyseniz öylece dirilirsiniz.







Hikayeler